Achtergrond informatie

Cultuur en volkskunst als inspiratiebron

 

In oude boeken over volkskunst in Europa en boeken over klederdracht in Nederland, ben ik de nodige afbeeldingen tegengekomen, die mij inspiratie gegeven hebben voor het maken van sieraden- en tasontwerpen. Soms is de link met mijn ontwerpen duidelijk te leggen met de volkskunst waardoor ik me heb laten inspireren. Maar het kan ook puur gaan om een bepaalde vorm, structuur, kleurenpallet, dat me aanzet tot een idee. Met de ontdekking van Pinterest, is bij mij het hek van de dam! Sindsdien kan ik de hele wereld over op zoek naar bijzondere volkskunst.

 

Ik houd zelf erg van warme natuurtinten tinten, Afrikaanse volkskunst spreekt mij daardoor al gauw aan. Ook van de kleurige volkskunst uit bijvoorbeeld India en Mexico kan ik erg genieten. De warme natuurtinten, maar ook de kleurige ontwerpen, zullen terug te vinden zijn in mijn uiteindelijke ontwerpjes. 

 

 

HOLLAND

In onze Nederlandse volkskunst is zeker vanuit de vroegere klederdracht het nodige te vinden om te gebruiken in ontwerpen voor sieraden en accessoires. Voor mijn zoektocht naar Nederlandse volkskunst, wist ik niet dat ook Holland mooie kleurige volkskunst bezat! 

 

 

ENGELAND

Celtic art heb ik altijd al intrigerend en geheimzinnig gevonden. Daarom speel ik een beetje vals, want Celtic art is natuurlijk niet speciaal Engels, maar in veel meer delen van Europa terug te vinden. Toch plak ik Celtic art mooi aan mijn Engelse roots! 

 

 

GHANA

In Ghana worden speciale poederkralen gemaakt in allerlei vormen en kleuren. Ook komen er kleurige stoffen met geometrische patronen uit Ghana (Kenthe).  De symbolen van de Ashanti zijn bekend, bijzonder en prima te verwerken in sieradenontwerpen.

 

 

INDIA

Het veelkleurige India spreekt mij bijzonder aan. Sierlijk, kleurig, rijke ambachtelijke achtergrond. Voor de creatieveling meer dan genoeg inspiratie! Blokprints, kleurpigmenten in diepe warme sprekende tinten. Als je kijkt naar de nog steeds populaire bohemianart, zie je daarin heel veel elementen vanuit India. Kleurige rangoli (wordt in India gebruikt bij de ingang tot een huis, als welkom) en blokprints, zijn voor mij dankbare uitgangspunten voor ontwerpen.