Werkproces

 

Gebruikte materialen

 

Voor het maken van al mijn sieraden en accessoires maak ik gebruik van hoogwaardige duurzame materialen. Fijn om mee te werken en geeft veel en lang plezier van het dragen en gebruiken. Ik maak weinig tot geen gebruik van kunststofkralen. Wanneer ik deze toch verwerk in mijn sieraden, dan is dit functioneel en zijn de kralen van goede kwaliteit. Vooral lange kettingen worden minder prettig draagbaar, wanneer je daar grote metaalkralen in verwerkt, in dat geval kies ik voor kwaliteit en draagbaarheid.

Handgeregen kralenwerk

 

Gebruikte steken

Er zijn diverse soorten steken waarmee je handgeregen kralenwerk kunt maken. Steken waar ik veel mee werk zijn de peyote steek en de steensteek. Vooral de steensteek is een gemakkelijke steek , die goed bruikbaar is voor het maken van hangers, oorbellen, enz. De peyote steek geeft mooi kraalwerk, dat er mooi uitziet en fijn draagbaar is. Vandaar dat de peyote steek goed te gebruiken is om o.a. mooie handgeregen armbanden te maken.

 

Ontwerpen

Via internet zijn er sheets te downloaden, die je kunt gebruiken om je ontwerp in te tekenen. Ook zijn er via internet kant en klare patronen te vinden, net als patroonboeken. Ik geniet van zelf ontwerpen en me daarbij laten inspireren door mijn liefde voor culturen en volkskunst.

 

Het rijgwerk

Na de ontwerpfase, komt dan het eigenlijke rijgen. Hiervoor gebruik ik miyuki glaskraaltjes. Deze zijn in een aantal maten te krijgen. Dit zijn mooie gelijkmatige kraaltjes. De vormen die ik gebruik zijn roccailles en delica (cilindervormige) kraaltjes. Voor het rijgen met deze kleine kraaltjes heb je stevig draad nodig en speciale fijne naalden.

 

Wanneer het ontwerp geregen is, is het belangrijk om het werk goed en onzichtbaar af te hechten. Ook hiervoor zijn speciale technieken om toe te passen. Wanneer het werkstuk goed is afgehecht, kan het verder afgewerkt worden tot bijvoorbeeld hanger of oorbel. 

 

Rijgwerk met beadloom

 

Werken met beadloom

Het rijgen van armbanden doe ik op een zgn. beadloom. De loom bespan ik met het aantal benodigde draden. Met de beadloom rijg je mooie gelijkmatige armbanden, waarbij je zelf de keuze maakt voor de breedte en de lengte van de armband. De draad die ik hiervoor gebruik is vanzelfsprekend extra sterk.

 

Afhechten

Wanneer de armband de gewenst lengte heeft, worden de draden afgewerkt. Hiervoor zijn een aantal technieken, die je toe kunt passen.  De te gebruiken methode hangt ook af van het soort sluiting dat je gaat gebruiken. 

Wanneer ik sluitingen gebruik die speciaal voor rijgarmbanden op de markt zijn, weef ik voor en na mijn kraalwerk, alleen de draad nog een stukje door. Dit geeft extra houvast bij het afhechten van de armband. Weven met een beadloom neemt minder tijd in beslag dan met de hand rijgen van kleine kraaltjes, maar het blijft een tijdrovende bezigheid (waar een beetje kralengek als ik, heerlijk van kan genieten!).

 

Sluitingen

Ook het zelf rijgen van een sluiting met kleine kraaltjes, geeft een mooi effect en eigenheid. Net als het gebruik van bijzondere en/of oude knopen als sluiting.